פוסט, תקשורת מקרבת

הנה מתנת ה'אני' המלא שלי – אליכם/ן. חירות של אמת.

פוסט, תקשורת מקרבת

זה קרה לפני כמה שבועות.

נתתי לזה לשקוע, לראות אם זה "מחזיק".
אז כן. זה מחזיק.
אני חושבת שזה מה ש"הם" קוראים 'הארה'.
אז אפרופו פסח, חירות, כל זה – הנה הסיפור. אולי לחלק מכם/ן זה יכול לתת השראה.

מה בדיוק קרה
כרונולוגית, זה קרה בשיעור האחרון של קורס "יסודות התקשורת", שהסתיים בינואר. ישבנו בחדר, בתום הקורס, וכולן/ם סיכמו את השינויים העצומים, הלמידה הבאמת-מעוררת-השתאות, שהן חוו במהלך הקורס. וככל שהמשכנו, שמתי לב, שאשה אחרי אשה, כמעט כל מי שישבה שם (כולל האיש האחד שהיה איתנו בקורס הזה), בצד השיתוף על חוויות הצמיחה שלה, מרעיפה עליי מילות תודה ואהבה.

אז נכון, זאת לא הפעם הראשונה בחיי, שאני מקבלת גלים כאלו. האמת היא, שזכיתי להרבה דברי אהבה בחיי (גם ההיפך, כמובן, אבל הדגש הפעם הוא על הצד הזה). אבל זאת הפעם הראשונה ששמעתי את הדברים ממקום אחר לגמרי בתוכי. וזה החידוש הגדול שעליו אני מספרת לכם/ן.

קודם-כל, תוך-כדי ההקשבה לדברים, עלה בתוכי גל חזק, שהפתיע אותי בעוצמתו. שיתפתי את הנוכחוֹת בדבר. זה היה גל של תודה לאבא שלי. כן. על כל מה שקיבלתי ממנו. על הסקרנות, האכפתיות, השליחות החברתית, הפתיחות המחשבתית, החיוניות, ההרפתקנות, התבונה. לא ששכחתי את כל הקשיים והכאב שחוויתי אתו וממנו, אבל, לשמחתי, זה לא העיב על התודה שחשתי כלפיו, על מה שכן היה שם. והתמלאתי שמחה עצומה.
זאת היתה הפעם השנייה בחיי, שחוויתי גל-תודה כזה לאבי (שיותר מ-30 שנה כבר לא חי). אבל הפעם הגל הזה לקח אותי למחוז חדש לחלוטין. שבו הבנתי, בהבזק חד ועצום, את האמת על מי שאני. (ומי שכולנו…).

וזה מה שהבנתי
לכאורה, העובדה שהיו לי הורים, יכולה להסביר את ההבנה הפשוטה שנפתחה בתוכי. אבל מייד תראו שזה לא מסתיים בזה. בכלל לא.

ארגנתי את מלות התובנה בכמה שלבים, להבהרה נוספת:

1. אני לא יצרתי אותי. אני לא ילדתי אותי. אני לא החלטתי אלו תכונות יהיו לי, כשרונות, יכולות, או מראֶה. אני לא קבעתי מאומה מכל מה שמרכיב את ה"אישיות", המבנה, או סך המרכיבים של מי שאני, כולל מה שכולנו רגילים לכנות "חסרונות", "חולשות", "דפקטים" וכיוצא באלו שמות. כלומר, גם אם יש נשמה, והיא זו שעמדה בתור כדי לבוא לכאן (שוב?), והיא 'ידעה' על מה היא חותמת, היא, הנשמה הזאת, לא יצרה את הדמות שמופיעה בעולם הזה כ'אני'. הדבר הזה נוצר.

אני לא מפליגה עכשיו לכל הרבדים שהתגלו וממשיכים להתבהר לי. זה עדיין בהתהוות ולא אצה לי הדרך לסיכומים. אבל יכולה לומר, בפשטות, שבמימד הממשי, של העולם הזה, שבו אנחנו חיים, ה'אני' הזה התהווה מתוך זרע וביצית מסוימים, עם ד.נ.א. מסוים וכו' וכו', וכך קיבל את תכונותיו. כלומר, די במימד הזה כדי לקלוט, בָּעומק הפשוט של האמת, שמה שנוצר (ה'אני') – לא יצר את עצמו. הוא הגיע ככה.

2. כשנולדה בתוכי המודעות – שגם אותה לא יצרתי! אלא רק חוויתי – גיליתי שיש 'אני'. שאני מתבוננת בו, והוא פועל מעצמו. עם השנים נאספו בתוכי סיפורים, הסברים, פרשנויות, וכמובן – אמונות על ה'אני' הזה. בעיקר, אמונות שליליות. התמקדות במה שה'אני' הזה לא טוב בו. כי זה מה שינקתי, זה מה שלתוכו ובתוכו גדלתי, בבית המסוים שאליו נולדתי, ובעולם המבולבל הזה שלנו. שמזין את עצמו בפחדים עתיקים וחסומים, שאומרים "יצר לב האדם רע מנעוריו", ושעל-כן צריך מאד להראות לאדם את מה ש"לא-בסדר" בו, לרסן את הטבע הזורם שלו, כדי שחס וחלילה לא יהפוך למטרד חברתי. כלומר, בואו נשפוט את עצמנו ואת כולם, ללא רחמים (בוודאי ללא חמלה), כדי לתקן את ה"לא-בסדר" המולד, לכאורה.

אבל כיוון שבצד כל ה"לא-בסדר", שלמדתי להאמין שיש בי, לא יכולתי שלא לראות גם את הצדדים ה"טובים" של האני הזה, נולד בתוכי פיצול נוראי של כאב: נעתי, כמעט כל חיי, על הציר בין העליונות של "אני מיוחדת" לבין הנחיתות של "אני לא יודעת כלום". והפיצול הזה, בתוכי, גרם לי כמובן, מצד אחד לאשמה נוראית, ומצד שני לפחד משתק, פן יגלו את ה'אני' האמיתית, שמתחת לדברים הטובים (לכן לא יכולתי להכיל תודה או אהבה שהגיעו אליי! כי חשבתי שאני מרמה את כולם!) – ולריחוק מאנשים (בין אם בגלל העליונות, או בגלל הנחיתות). זוועה, בקיצור.

3. הנה הגאולה: אם כל מה ש'אני' – לא אני יצרתי, אלא זה רק מצוי בתוכי, או – חלק ממני, או לא-חשוב-איך-נגדיר- זאת – אז זה הופך להיות אבסורדי, שאני בכלל שופטת את המרכיבים של ה'אני' הזה. בתור מתבוננת בהם, מזהה אותם, מאכלסת שלהם – באותה מידה, אין לי מה להתגאות בהם וגם לא להתעלם מהם, להחניק אותם, או להפחית בערכם.

הגוף הזה הוא לא 'אני'. 'אני' היא זו המופקדת על הגוף הזה ועל הנפש הזאת, על כל מה שיש בהם או אין בהם. 'אני' היא המשתמשת במה שניתן לי. הדברים האלו קיימים בי – הם משרתים את ה'אני' שלי בעצם זה שהם קיימים, ואני משרתת אותם בכך שאני נותנת להם להיות. לכן, כל אי-שימוש בדברים האלו (התכונות, היכולות, כל זה) – הוא החטאה של המטרה שלשמה נוצרתי.

4. עכשיו, במקום להתגאות – אני חוגגת. במקום להיות לבד עם מחשבות על עליונוּת – אני מתפעלת ביחד. ובמקום נחיתות – אני מקבלת את מה שאני-לא – כתיאור, לא כהעֲמָדָה ערכית. זה פשוט ככה. 

 אפילוג אינסופי
לכן, עכשיו, כשאומרים לי תודה – אני יכולה לשמוע ולקבל אותה. פשוט לקבל. לא לקחת את זה אישית, בַּמובן ש"אני" עשיתי זאת, אבל גם לא להצטנע, כאילו זאת לא הייתי אני שם. אלא, כמו שאני מתבוננת על כל אדם אחר, רואה את ה'אני' שלו, כמופע אנושי שלם וייחודי, ולאהוב כל-כך הרבה דברים בו, וגם לא לאהוב חלק מן הדברים – פשוט כי יש דברים שאני לא-אוהבת, בלי שזה הופך אותם ל"לא-בסדר" – כך אני יכולה להתבונן גם על ארנינה, יחד עם אחרים, מבחוץ.

ובאופן ספציפי, לגבי ה'אני' ששמו ארנינה, אני יכולה פשוט להודות בהשתאות (לא ברור למי…) על שזכיתי לכל-כך הרבה מתנות, וליהנות מהן, לצהול אפילו, להתפעל, להתרגש. על שנפל בחלקי לאכלס, להזין, להעשיר – את המופע האנושי המסוים הזה (שגם הוא יתכלה ביום מן הימים, כמובן… אבל זאת שיחה נפרדת…). ולהוסיף על כל אלו תודה ענקית, על שזכיתי גם לַמתנה האדירה, של להיות יכולה להציע את מתנותיי המוּלדות ואף לתת אותן לאחרים, ממש להעביר הלאה. ועוד לחולל באמצעותן ריפוי. לפתוח חסמים. לפרוץ שבילים, לחפור מנהרות ולהגיח מתהומות. להיות מגדלור, פנס, חבל והשראה.

ועולה לי, עכשיו, תודה מרגשת, נוספת (מה, לא הספיק עד עכשיו?), לכל אחת ואחד מכם/ן. שקוראים את הדברים, עכשיו. שמעבירים את הדברים לאחרים, שבאים  לשמוע אותי, ללמוד, לצמוח, לגדול ביחד. שנהנים ממי שאני, במלואי. עכשיו, סוף-סוף, גם אני מרשה לעצמי ליהנות ממני, בלי פחד, יחד אתכם. ואני אוהבת אותי. תודה.

רגע! מה איתך?
מוכנ/ה לעצור רגע, בתוך המירוץ, ולעבור עם עצמך – את השלבים שאני עברתי?
לראות שגם את ואתה, בדיוק כמוני וכמו כל המיליארדים האחרים, נוֹצָקנו כבני ובנות-אנוש – שלמים, מלאים, מסוימים מאד, ייחודיים מאד, עם מורכבות אחת ויחידה – ואנושית, על כל מופעיה. שאין בה "בסדר" או "לא בסדר", אלא פשוט – ככה. בדיוק ככה. אולי יש בכם, בנו, דברים שאתם יותר או פחות אוהבים. אולי. ואולי זה בכלל לא חשוב? אולי הכי חשוב זה פשוט – להיות מי שאתם? ככה, בדיוק כמו שאתם? כשבאמת מרגישים את כל זה – פשוט מתאהבים. בעצמנו. וגם בכל העולם… זהירות! זה ממכר…

שתהיה לכולנו חירות מתמשכת
ושנהיה, סוף-סוף, אנחנו
ארנינה

נ.ב.!

1. כל מי שכבר כתבו לנו וביקשו לדעת עוד על תוכנית-הליווי החדשה, "המסע ממני אליי" (שזה ב ד י ו ק המסע המופלא הזה, אל מי שאתם באמת!) – אחרי החג אענה על כל שאלותיכם. בינתיים אפשר לקרוא מה שכבר כתוב על התוכנית ולהתלהב ממנה… 🙂  http://nvcbasic.co.il/relationshift

2. בהרצאה שנתתי ב-TedX, באוניברסיטת באר-שבע, דיברתי בדיוק על אמונת ה"לא יודעת", שהיתה לי על עצמי רוב חיי – ואיך יצאתי ממנה. הנה הקישור http://www.youtube.com/watch?v=whyB9vH8r5Q.

4 תגובות

  1. ארנינה, תודה על התגובה המפורטת!

    ובכל זאת, באווירת החג, אני ממשיך להקשות קושיות, כי שני דברים לא ברורים לי עדיין:

    אחד: בכל המשפטים בפוסט שלך עובר המסר הברור שאת לא השתתפת כלל ביצירת מה שאת. לא מצאתי בו התייחסות לכך ש"כל מה/מי שאני" זה בעצם לא באמת כל מה שאני, אלא רק התכונות המולדות. אין הסתייגות. בתשובתך אליי לעומת זאת כתבת שבהחלט כן את יצרת חלק ממה שאת, חלק גדול. כי הרי "מה/מי שאני" הוא כמובן לא רק התכונות המולדות.
    אני שמח ומודה לך שהבהרת את החלק הזה! 🙂
    אבל בפוסט (למיטב הבנתי) ביססת את הפרכת השיפוט/האשמה על ההבנה שאת כלל לא יצרת את עצמך, שהבהרת שאינה מלאה, כי את יצרת הרבה מעצמך. אז אם הבסיס לא מלא, הפרכת השיפוט/האשמה לא יכולה לעמוד עליו באופן מלא.
    במילים אחרות, אם זה "אבסורדי לשפוט את עצמך" על מה שלא את יצרת, זה משאיר הרבה מקום לשפוט את עצמך על כל מה שכן יצרת, ורוב האנשים (ונהדר לשמוע שאת לא ביניהם) אכן שופטים את עצמם, בעיקר על החלקים בעצמם שכן הם יצרו, ולכן יש גבול למידה בה הם יכולים להיעזר ב"אם לא אני יצרתי", שהוא, למיטב הבנתי, הבסיס העיקרי לתובנה שלך.

    הם יכולים יותר להיעזר, לדעתי, ברעיון של האבסורדיות (וחוסר התועלת, והסבל) של השיפוט כשלעצמו. מה שמביא אותי לדבר השני שלא ברור לי, לפחות לא עד הסוף, לא רק בפוסט שלך אלא גם בתקשורת מקרבת בכלל (וכמובן שבתאוריות מוקדמות יותר, מערביות ומזרחיות גם יחד), והוא ההשלכה של תינוק ההערכה החיובית יחד עם המים של ההערכה השלילית (השיפוט). כאילו ברגע שאנחנו מתחילים להעריך אז אין מנוס מלשפוט, כי אנחנו מכורים לשיפוט, או להערכות חיוביות, וזה מונע מאיתנו לחגוג את הככות ולהתפעל ממנה, או משהו. זה קצת מעליב וקיצוני בעיני 🙂 אני מקווה שהתעמקות יותר גדולה שלי בתיאוריה תבהיר לי את הנקודה הזאת.

    שוב המון תודה על השיתוף המרגש ועל ההתייחסות הנדיבה!

  2. ארנינה יקרה,
    בפגישה השישית של קורס יסודות השתאתי שאין לך אף לא מילה אחת טובה לאביך . (זה המקום של הילדה).
    מול הורים עשינו את הטוב ביותר שידענו, וגם הם לגבי מה שיכלו. אם היתה הבנה שגויה היתה עשייה שגויה.
    הפרדה ותיחום בין הילדה והלומדת מאפשרת לעומסים מורכבים להתבהר. להיות במהות האמיתית שלך ,להקשיב לעצמך פנימה ולהרגיש מה את רוצה באמת וליישם = להוולד מחדש לאומץ.
    אילנה.

  3. ארנינה יקרה,
    נהניתי ממה ששיתפת, תודה!
    למרות שאני לא אוהב את המילה "הארה". אני מעדיף תובנה עמוקה ומרגשת 🙂

    עלו בי כמה שאלות.
    אבל לפני זה שיתוף. אני מזדהה עם הרבה ממה שכתבת, בין השאר התנועה הזו בין הערכה עצמית גבוהה להערכה עצמית נמוכה. אם כי עם השנים והעבודה העצמית, התנועה הזו פוחתת בעוצמה ובמהירות, והמקום ה"ככותי" שבאמצע הולך ומתבסס.

    והשאלות:
    האמנם נכון/מועיל לומר בכזו פסקנות שאנו לא יוצרים את עצמנו? – מסכים כמובן שאין לנו השפעה על המטען הגנטי ועל הרבה מההשפעות הסביבתיות עלינו, אבל משלב די מוקדם אנחנו משפיעים על הסביבה שמשפיעה עלינו, וגם ישירות על עצמנו. אנחנו משתתפים סבילים ופעילים, במודע ולא במודע, ביצירת "מי שאנחנו", "האישיות שלנו", "הדמות שמופיעה בעולם הזה כאני" או איך שתרצי לקרוא לזה 🙂 ותקשורת מקרבת היא דוגמא מצוינת אחת להשפעה הזו שלנו על עצמנו. וזה דבר טוב שאנחנו משתתפים ביצירת עצמנו! וזה כשלעצמו לא אומר שאנחנו אשמים במשהו, נכון?

    מסכים, זה אבסורד לשפוט מישהו שלא עשה כלום. אבל זה אבסורד גם פשוט לשפוט, נקודה. מדוע צריך להוסיף את החלק של "לא אני יצרתי" בשביל להראות ולהבין את האבסורדיות שבשיפוט? מדוע (אם בכלל) צריך לזרוק את כל הדברים הנפלאים שעשינו, ואת הגאווה הנעימה והמרפאת (?) שהמחשבה עליהם מסבה לנו, בשביל להפסיק לשפוט את עצמנו? למה צריך להפסיק להתגאות בשביל לחגוג? למה גאווה = עליונוּת ובדידות? למה צריך לזרוק את ההערכות החיוביות יחד עם השליליות?

    החטאת המטרה שלשמה נוצרת? את באמת מאמינה שנוצרת למטרה מסוימת? לא עדיף לדבר על החטאת הפוטנציאל של מי ומה שאני יכול להיות ולחוות?

    תודה! 🙂

    1. ערן

      וואו. ממש מודה לך על התגובה הכל-כך מפורטת. ואתייחס בשמחה לכל מרכיביה.
      1. המלה 'הארה' – אני עצמי שמתי אותה בתוך מרכאות. ממש מאותה סיבה שלך – אני לא מחבבת אותה בגלל השימוש שנעשה בה.
      אבל כן הרגשתי, שעוצמת מה שקרה לי – היתה גדולה יותר מאשר "סתם" תובנה… אז הרשיתי לעצמי לחרוג מעצמי הפעם.
      2. התנועה בין הערכה עצמית גבוהה לנמוכה – כמעט כבר לא מתקיימת בתוכי. בכלל, כל מה שכתבתי עליו – שייך ברובו המכריע לעבר.
      הזכרתי את הדברים כדי להבהיר את עומק השינוי. אז כן, ה"ככות" של הדברים היא החוויה היותר-מתמשכת שאני מכירה כיום, תודה לאל.
      3. הפסקנות לגבי יצירת עצמנו מתייחסת אך ורק למשמעות הראשונית של המלה – עצם היצירה, ההיוולדות, ההגעה לעולם – כאנחנו. התייחסתי
      בעיקר לכשרונות מולדים – או "חולשות" מולדות, צבע-עיניים או עור וכד' – דברים שברור למדי שאין לי ולא היתה לי עליהם שליטה.
      כל השאר – כמובן וכמובן, שאני רואה אותנו כשותפים מלאים וקריטיים בכל מה שממשיך לייצר, ליצור, לעצב את מי שאנחנו. שאם לא כן – לא היה יכול
      להתחולל כל שינוי… 🙂 (ובכלל זה – כל מה שתקשורת מקרבת תורמת להיווצרותו).
      4. "אשמים" – מניחה שאתה מעלה תהייה עקרונית. אני לא רואה אותנו אשמים בשום-דבר, אז בוודאי שלא במה שנוגע להמשך יצירתנו את עצמנו, כל פעם מחדש…
      5. גאווה, כמו כמה מונחים אחרים, הובאה בהקשר של המשמעות השלילית שהיתה לה בחיי הפרטיים שלי. כיום אני יכולה לחוש גאווה – בלי הסממנים המפרידים
      שהיו דבוקים אליה, בתוכי, בעבר. אלפי מלים, בכל שפה אנושית, מגיעות אל תודעתנו כשהן כבר עם קונוטציה זו או אחרת. כדי לחוות את משמעות המלים
      בלי הקונוטציות השגורות – אני מוצאת שנחוצה עבודה פנימית עמוקה ותמידית. "הערכה חיובית", בדיוק כמו שלילית – תלויה במצב המודעות שלנו. אם אני
      יכולה לומר 'גאווה' בלי גאווה (:-)) – אז אין לי שום בעיה עם המלה. מקווה שהבהרתי.
      6. המטרה שלשמה נוצרתי – אם בכלל יש דבר כזה, אז התכוונתי בדיוק למה שאתה כותב בחלק השני.
      🙂 גם ממני…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

צרו איתי קשר